Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

hemels koken review

Hemels koken | Nicole Pisani

Laatst plofte er weer een mooi nieuw kookboek van uitgeverij Good Cook op de deurmat: Hemels koken van Nicole Pisani. Ik houd ervan, en heb dan ook nooit genoeg kookboeken in mijn boekenkast. Op een zonnige dag heb ik het boek dan ook om mijn gemak, vanuit de tuinkamer, doorgebladerd en deze review geschreven. Lees je mee? 

Nicole Pisani, voormalig chef-kok van ‘NOPI’, laat met Hemels koken zien hoe je een echt goede en creatieve thuiskok wordt. Haar originele recepturen zijn uitnodigend en smaakvol: van basisrecepten als het maken van krachtige bouillons tot en met kook technieken als pekelen, inleggen en fermenteren. Van elegante hoofdgerechten tot en met supersalades, lekkere lunchgerechten, feestmaaltijden en troostrijke desserts. Begin bij het trekken van een echt goede bouillon, leer dat boter alles samenbrengt en durf meer met zout. De kennis die Nicole Pisani in Hemels koken doorgeeft, leert je om je eigen recepten te creëren. Maak de lekkerste gerechten: zeeduivelstaart met vijfkruidenboter, cupcakebrownies met bruine boter of dichtgeschroeide ossenstaart, gegaard in bouillon. Nicole Pisani geeft je 100 hemelse recepten die nooit vervelen. De op Malta geboren Nicole Pisani was jarenlang chef-kok van Yotam Ottolenghi’s restaurant ‘NOPI’ en Anna Hansen’s ‘The Modern Pantry’ en is een van de meest dynamische chef-koks van haar generatie. Eerder verscheen haar eerste kookboek ‘Hemelse soepen’. (Bron: www.goodcook.nl)

Dit kun je verwachten van Hemels koken:

Het boek telt 224 pagina’s vol met heerlijke, niet zo voor de hand liggende, recepten en je wordt getrakteerd op prachtige foto’s van de gerechten. Na een inleiding en een lijst van technieken volgen de hoofdstukken Het begin: Bouillon, Verrukkelijks op voorraad, Ontbijten met vrienden, Ik eet alleen maar sla, Rauw & heel, Roken & pekelen, Aan het eind van de dag, Feestmaal en Twee lepels, graag. Achterin vind je nog een handig register, info over de auteur en een dankwoord.

Mijn favorieten

Zoals eigenlijk altijd het geval is, kon ik het ook nu niet laten om een lijstje met favoriete recepten te maken terwijl ik dit boek doorbladerde. Dit is mijn top 10:

1. Wentelteefjes met kruidnagelsuiker en kardemomcompote
2. Oertomaten met lavas-chimichurri en geitenkaas
3. Ribeye tataki met sojasaus-sesam-dressing en geroosterde rijst
4. Zeeduivelstaart met vijfkruidenboter
5. Ftira met tonijn
6. Geitenkaasgnocchi carbonara
7. Zalmstaart met een watermeloen-geitenkaassalade
8. Strozzapreti met ossenstaart
9. Knickerbocker glory met banaan op een bord
10. Perzikparfait met geroosterde kukumahavermout

Zoals gezegd gaat het bij Hemels koken om een boek vol recepten die niet zo 1-2-3 voor de hand liggen. In ieder geval niet in mijn keuken. Des te leuker om aan de slag te gaan met recepten die je zelf niet snel zou bedenken. Ga jij het boek bestellen? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord