Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

groenten uit de tuin

Groenten uit de tuin: verser wordt het niet

Heb jij een beetje groene vingers, zoals dat heet? Ik houd de planten in huis best lang in leven over het algemeen. De tuin vind ik leuk maar moet niet te veel werk zijn (want druk zat dus liever in de tuin zitten ;-)). Maar een moestuin is toch wel ‘different cook’. Dat vraagt niet alleen kennis van wat je aan het doen bent maar vooral ook toewijding en heel veel tijd. Maar het resultaat, al die verse groenten uit de tuin, dat maakt veel goed denk ik.

Toen wij net in Almere woonden, aan de groene rand van Almere-Haven, had mijn vader een eigen moestuin. Dagelijks fietste hij heen en weer om te schoffelen, onkruid te verwijderen en te oogsten. Daarna waren mijn vader en moeder thuis druk met blancheren van de oogst, zodat we nog maandenlang van de moestuin konden eten maar dan uit de vriezer.

Groenten uit de tuin aan huis bezorgd

Onverwacht stonden vriendjes voor de deur met twee tassen vol groenten. Net geplukte groenten uit eigen moestuin wel te verstaan. Nou ja, niet echt ‘eigen’ moestuin maar moestuin van opa Joop. De vader van Dennis heeft sinds een tijd een moestuin in een kas en is op vakantie. Precies in de periode dat de tuin zo ongeveer ontploft en er aan de lopende band geoogst kan worden. Zoveel, dat Dennis en Fiona dat zelf allemaal niet opkrijgen. Ik houd me natuurlijk van harte aanbevolen.

Wat ze meenamen? Kilo’s snijbonen, een mega courgette, kleine komkommers, gewone komkommers, peterselie en kruisbessen. Een deel van de snijbonen ging in de groentela en aten we de dag erna op. De rest blancheerde ik en ligt nu, gesneden en in porties in de vriezer. Die mega courgette ging in stukjes in een roerbakgerecht met noodles, de peterselie hakte ik fijn en ging ook de vriezer in en de komkommers zijn inmiddels ‘gearchiveerd’. O en een paar dagen later kwam Dennis weer een tas brengen. Dit keer met bleekselderij, munt, komkommer, courgette en lamsoren. Heel vervelend allemaal… NOT.

Een eigen moestuin 2.0

Onze volkstuin in de kas is een initiatief in Almere in het ‘kassengebied’. Tijdens de crisis hebben veel telers in dit gebied hun bedrijf moeten sluiten. Maar een rozenkweker bedacht een ander plan…

En je raadt het misschien al, de groenten uit de tuin die ik kreeg werden in deze kas verbouwd. Leuk toch! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

4 Comments

Geef een antwoord