Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

films voor foodies

Films voor foodies: ken jij ze allemaal al?

Kijk je graag naar kookprogramma’s en ben je de grootste fan van 24Kitchen? Dan ken je ongetwijfeld ook een heleboel films voor foodies. Ik maakte een lijstje met zes films waar het hart van een foodie harder van gaat kloppen. Ken jij ze allemaal? 

A foodie is a person who has an ardent or refined interest in food and alcoholic beverages. A foodie seeks new food experiences as a hobby rather than simply eating out of convenience or hunger. The terms “gastronome” and “epicure” define the same thing, i.e. a person who enjoys food for pleasure.

Deze films voor foodies moet je gezien hebben

1. Julie & Julia
Deze film had ik tot voor kort nog nooit gezien en keek ik op een zondagmiddag via Netflix. Wat een leuke film! Julie Powells (Amy Adams) heeft genoeg van haar saaie leventje en zoekt een nieuwe uitdaging. Als ze het kookboek van de Amerikaanse tv-kokkin en kookboekenschrijfster Julia Child in handen krijgt, raakt ze zó geïnspireerd, dat ze in één jaar tijd alle recepten uit het boek gaat koken. ‘Julie And Julia’ verstrengelt de levens van twee vrouwen die, hoewel gescheiden door tijd en ruimte, aan het einde van hun Latijn zijn…totdat ze ontdekken dat met de juiste combinatie van passie, dapperheid en boter alles mogelijk is.

2. Ratatouille 
Toen grote broer nog een klein ventje was, was dit lange tijd zijn favoriete film. En stiekem vond ik het zelf ook een super leuke film. Het ratje Remy droomt ervan een grote chefkok te worden en vindt een manier om stiekem in een chic Frans restaurant aan de slag te gaan; hij maakt er kennis met keukenhulp Linguini, die al gauw niet meer zonder het kooktalent van de ‘kleine chef’ kan. Blijft leuk.

3. Chef
Als je fan bent van food trucks dan moet je deze film zeker een keer gezien hebben. Chef kok Carl Casper neemt plotseling ontslag bij een prominent restaurant in Los Angeles. Hij vertrekt naar Miami en met de hulp van zijn ex-vrouw, beste vriend en zoontje knapt hij een oude food truck op en begint hij zijn eigen restaurant op wielen. Tijdens een culinaire road trip met zijn vrienden en familie herontdekt Carl zijn creativiteit en passie voor koken, leven en liefde.

4. Soof
Soof nadert de 40 en heeft alles wat ze ooit wilde: 3 leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een lieve man Kasper en een heerlijk huis. Tot ze zich op een dag afvraagt: “is this all there is?” Het cateringbedrijfje wil niet echt van de grond komen, haar drie kinderen slokken al haar tijd op en ze kan niet echt rekenen op Kasper, die zijn tijd vooral in zijn eigen werk stopt. En dan is daar goddelijke choreograaf Jim… Een Nederlandse film die echt de moeite waard is. Zo leuk. Inmiddels is deel 2 ook beschikbaar maar deel 1 is toch echt het allerleukst.

5. No reservations
Wil je een perfect klaargemaakte malse kwartel in truffelsaus? Die kan Kate, een workaholic van een chef-kok, wel voor je bereiden. Maar vraag haar niet wat ze aanmoet met de vrijgevochten, operaminnende souschef die in haar dure restaurant in Manhattan komt werken. Of wat ze moet doen met haar ouderloze nichtje, die bij haar komt wonen en meer van vissticks dan van foie gras houdt. ‘Was er maar een kookboek voor het leven, met recepten zodatje precies wist wat je moest doen,’ verzucht Kate tegen haar therapeut.

6. The hundred foot journey
De familie Kadam verhuist met grootse plannen van India naar het pittoreske Saint-Antonin-Noble-Val in Zuid-Frankrijk, om daar een Indiaas restaurant te openen. Het rustig openen zit er echter niet in. De kille eigenaresse van het klassieke Franse restaurant Le Saule Pleureur, Madame Mallory, protesteert hevig tegen de opening. Dit escaleert in een flinke vete tussen de twee restaurants. Wanneer zoon Hassan Kadam zijn passie voor de Franse haute cuisine ontdekt en valt voor souschef Marguerite, probeert hij te bemiddelen en de twee uiteenlopende culturen nader tot elkaar te brengen.

Ken je al deze films voor foodies al? En zo ja, welke is je favoriet? Tips voor films die niet in dit rijtje staan zijn trouwens welkom! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie