Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Een gezond wit gebit in tijden van Corona

Een gezond wit gebit in tijden van Corona: 5 tips

Mijn afspraak met Sonja, de mondhygiëniste werd verplaatst in verband met Corona. Gelukkig waren we met het gezin nog wel voor die tijd bij de tandarts geweest voor controle. Maar toch, mijn gebit heeft gewoon regelmatig een grondige schoonmaakbeurt van Sonja nodig. Ik denk dat het nog wel even gaat duren voor ik weer in haar stoel terecht kan (voor een wit gebit), dus is het nu vooral zaak om zelf de boel zo goed mogelijk bij te houden.

Hoewel je als eerste aan ‘het leed dat niet naar de kapper gaan heet’ denkt tijdens Corona, gaat er meer niet door. Ook mijn afspraak bij de schoonheidsspecialiste is al een paar keer verzet bijvoorbeeld. En dus ook die bij de mondhygieniste. Met mij zijn er nog heel veel van jullie die hier tegenaan lopen lijkt me zo. Tijd voor een rijtje tips voor een gezond gebit!

Tips voor een gezond wit gebit in tijden van Corona:

1. De meest voor de hand liggende is natuurlijk minimaal twee keer per dag goed poetsen. Liefst elektrisch om zo grondig mogelijk te werk te gaan. Ik heb een Oral-B tandenborstel die om de 30 seconden een signaal geeft en laat weten wanneer ik twee minuten heb gepoetst. Daarnaast gaat er een rood lichtje branden als ik teveel druk uitoefen. O en wel regelmatig je borstel vervangen hè, zowel in geval van een oldskool tandenborstel als bij een elektrische.

2. Tandenstokers zijn er niet alleen om na de maaltijd dingen die niet tussen je tanden en kiezen horen te verwijderen, ze horen bij je poetsbeurt. Voordat je gaat poetsen reinig je met een tandenstoker zorgvuldig de ruimtes tussen je tanden/kiezen en het tandvlees. Mijn tandarts is geen voorstander van de houten versie maar adviseert altijd de rubberen variant. Flossen vindt hij ook niet zo’n goed idee trouwens.

3. Zorg dat je niet de hele dag door eet, dat vind je tandglazuur niet zo fijn (en de lijn ook niet waarschijnlijk). Datzelfde geldt ook voor zure drankjes en drankjes met veel suiker. Water drinken is juist verstandig en doe dat gerust de hele dag door.

4. Soms gebeurt het wel eens dat je tandvlees vervelend gaat doen. Zo’n randje langs je kies dat ineens gevoelig is bij het poetsen bijvoorbeeld. Ik schakel dan altijd even over op Paradontax tandpasta. Het is even wennen aan de smaak, maar het lost bij mij altijd snel het probleem op. Is het wat hardnekkiger, probeer dan eens Oxyfresh gel.

5. Ik ben er niet zo mee bezig, ben al blij als mijn gebit gezond is (want moeilijk gebit), er niets onverwacht afbreekt of andere rare fratsen opduiken. Maar ik kan me voorstellen dat als je gewend bent je tanden regelmatig te laten bleken, dat je dan nu ook graag een super wit gebit wilt houden. En wil je niet wachten tot Corona overwaait, op die witte tanden? Zelf veilig en voordelig je tanden bleken kan natuurlijk ook.

Inmiddels zijn tandartsen en mondhygiënisten weer aan het werk en kun je, zeker in geval van nood, bij de tandarts terecht. Hygiëne staat sowieso al hoog in het vaandel bij de tandarts en mondhygiënist, dus de kans op een besmetting lijkt minimaal. En die afspraak bij de mondhygiëniste… die moet nog maar wat langer wachten tot alle achterstand is weggewerkt denk ik. Heb jij nog aanvullende tips? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord