Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Drukke dagen en gezond koken: zo doe ik dat foto

Drukke dagen en gezond koken: zo doe ik dat

Druk, druk, druk zijn we allemaal tegenwoordig. En tijdens al die drukte kan gezond eten dan best een uitdaging zijn toch? En toch probeer ik iedere week de 80/20 regel erin te houden: 80 procent gezonde maaltijden, 20 procent wat losser. Plannen is echt een must om dit voor elkaar te krijgen. Hoe ik dat doe? Lees maar mee!

Gezond koken met een maaltijdenplanning

Tweemaal per week bekijk ik de agenda’s van ons vieren en bepaal ik wat we de komende drie/vier dagen eten. Daarbij is het soms een beste puzzel, omdat we allemaal meerdere malen per week sporten (en die tijden zijn vaak lastig qua avondmaaltijd), hier en daar nog wel eens een andere afspraak hebben staan enzovoort. Op de dagen dat we in etappes eten, kies ik voor handige maaltijden die zich hiervoor lenen. Op de dagen dat we allemaal tegelijk aan tafel zitten, kies ik juist voor de recepten die wat meer tijd nodig hebben en zich niet zo goed lenen om in delen te eten.

Hier vind je een aantal recepten die zich lenen voor eten in etappes >>

Goede basisvoorraad

Persoonlijk vind ik het ook prettig om indien nodig of wenselijk te kunnen improviseren. Omdat er onverwacht nog iemand mee-eet of omdat een vers ingrediënt bij nader inzien niet zo vers blijkt te zijn en in de vuilnisbak verdwijnt. Precies om die reden heb ik altijd een goede basisvoorraad. Denk aan afbakbroodjes, blikjes bonen, tortilla’s, tomatenblokjes in blik, rijst, pasta, vis in blik, groenten in de diepvries, vissticks, uien enzovoort.

Hoera voor Picnic!

Picnic is echt ideaal! Het scheelt me zoveel tijd en gesjouw dat ik niet anders meer wil. Die twee keer per week dat ik de maaltijden plan, stop ik gelijk de benodigde boodschappen in mijn boodschappenmandje in de Picnic-app. Bijkomend voordeel: weinig tot geen impulsaankopen meer, zoals je dat wel vaak in de supermarkt hebt. Ik kom nog wel in de supermarkt hoor, maar dat is meestal voor een vergeten boodschapje of verse broodjes bijvoorbeeld. Kortom, tip van Flip: downloaden die app en bedank me later maar.

Heb je de weekmenu’s al ontdekt?

Sinds een tijdje deel ik om de week op zondag een weekmenu. Heb je ze al ontdekt? Daarmee heb je, als je wilt, ook gelijk antwoord op de vraag wat je gaat eten. Kan soms heel fijn zijn toch? Mocht je middenin een traject van afvallen zitten, dan kun je ook een kijkje nemen op de website van FitChef.nl. Behalve de avondmaaltijd, krijg je daar voor de hele week voor elk eetmoment van de dag een menu afgestemd op jouw caloriebehoefte.

Tot zover mijn tips om ook in drukke tijden gezond te eten. En ja, ook hier komt echt wel eens de Airfryer tevoorschijn of brengen we een bezoekje aan de snackbar. Maar dat is ook gewoon lekker zo af en toe. Heb jij nog handige tips voor gezonde maaltijden die snel op tafel staan? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord