Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Lekker Fred Fred Tratlehner

Lekker Fred | Freddy Tratlehner

Laat je niet op het verkeerde been zetten door het omslag van Lekker Fred. Dit boek is te leuk! En niet alleen door de heerlijke recepten maar vooral door de teksten. Geniaal. Ik kreeg het pas geleden en het krijgt bij mij zeker een plekje in de boekenkast. Lees je mee? 

Daar stonden we dan, mijn zus en ik. Met 32 graden in de bloedhitte van Frankrijk op onze blote voeten mayomenaise te stampen. In van die groten, eikenhouten vaten en op de echte, traditionele manier. Heerlijk, dat vrije gevoel van oranje eierdooiers die als warme vla tussen je tenen door glibberen. Nog steeds krijg ik complimenten over mijn gladde voetjes. Zodra de lente zijn eerste zonnestralen laat zien, trek ik glunderend mijn sandalen aan. Dit is waar mijn liefde voor echt en authentiek eten is begonnen. 

Mijn jeugd zit vol fantastische herinneringen. Zo meen ik mij ook te kunnen herinneren hoe mijn op zelf paling rookte. Hoe die zwarte glibberige beesten in die bakken krioelden als het haar van Medusa zal me altijd bijblijven. Wat een engnekken! Van de gestroopte huid maakte mijn grootmoeder kleine stropdasjes voor mijn teddybeer Davie. Breed hadden het niet, dus we moesten creatief zijn. (Bron: omslag ‘Lekker Fred‘)

Over Freddy Tratlehner

Freddy is lid van de muzikale hitformatie ‘Jeugd van Tegenwoordig’, bekend van onder andere ‘Watskeburt?!’ en ‘Sterrenstof’. Als Freddy zich niet uitleeft op het podium, creëert hij magie in de keuken. En dat niet alleen, check vooral even zijn Instagram-account @vjeze_fur voor hilarische video’s met onder andere Janny van der Heijden (je weet wel, van Heel Holland Bakt), Joris Blijendijk en Ron Blaauw.

Wat je kunt verwachten van Lekker Fred

Lekker FredJe kunt rekenen op een boek vol heerlijke recepten, mooie foto’s en vooral hilarische teksten. De recepten zijn, na een introductie en een aantal losse recepten, onderverdeeld in de hoofdstukken Sinees, Mexicaans en Indomenesisch. Achterin het boek vind je nog een dankwoord en een receptenregister. In totaal telt het boek 191 pagina’s. En al ga je helemaal niets uit dit boeken maken, dan nog is het zeker de moeite waard om het te lezen. Alleen al vanwege de teksten. Zo kom je ze in geen enkel ander kookboek tegen.

Mijn favorieten

Het spreekt voor zich dat ik tijdens het bladeren door kookboeken regelmatig denk “Dat ga ik maken! En die! En deze ook!”. Dit keer was niet anders en heb ik weer een lijstje favorieten genoteerd om zelf te maken:

1 . Fitkech-curry
Opeens had ik het he-le-maal gehad met dat gevels overal. Ik besloot om alleen nog maar zelfgemaakte sappen te drinken (die ik juice noemde) en om nog maar om de dag te eten. Maar als ik dan wat at, was het deze curry met maar 5 calorieën! Tot ik op een dag wakker werd en ik een soort grote bult op mijn hoofd voelde. Eenmaal bij de dokter bleek dit een knot te zijn. Dat was wel effe schrikken hoor. Mocht jou dit ook overkomen, smeer jezelf dan voor je gaat slapen in met een half pakje boter. Voor je het weet is de knot weer weg. 
2. Pasta met dingen die niet lijken te kloppen
Toen ik nog een 21-jarige puppy Vjezla’tje was, heb ik hiermee mijn grote liefde gewonnen. Ik was een beetje vreemd en dat vond zij wel interessant. Toen ik voor haar ging koken, wist ze niet wat ze moest verwachten. Ik pakte een blikje krab, oesterzwams, tagliatelle, een paprika en nog wat dingen. Ze dacht dat ik zomaar lekkere dingen pakte waar ik langs liep en die ik lekker vond. Little did she know dat er een methode to the madness was. 
3. Abrikozenboljen
In Oostenrijk zijn veel mensen dik. Niet vet dik, eerder opgeblazen. Zo zat ik daar een keer in de sauna, waar ik om me heen keek en echt iedereen op de kerstman leek. Ik was als de dood dat er eentje zou omvallen en nooit meer zou opstaan. Ik geef dit toetje er de schuld van.
4. Sambal goreng tempeh
In mijn keuken staat af en toe een klein Indonesisch vrouwtje. Ze doet altijd te veel ingrediënten in een te klein pannetje. Op een of andere manier smaakt het daardoor nog lekkerder. Soms verzint ze woorden en namen voor dingen. ‘Djeroek petoet!’ roept ze dan. Zenuwachtig lach ik dan haar kant op en zeg: ‘Ja, echt hè’. Mocht er plotseling een klein Indonesisch vrouwtje in je keuken verschijnen, probeer dan met haar te trouwen. Pas wel op dat je niet met de verkeerde trouwt, sommigen gaan schriften.
5. Sjokomelajocakejes
Met nog zacht aan de binnenkant en met heisseliebesaus en ook nog ijs. Dit zijn eigenlijk twee toetjes in één! De heisse lieve komt uit de bergen van Oostenrijk (het betekent hete liefde) en past perfect bij het geil uit het binnenste van de sjokomelajocakejes. 

En, ga jij ‘Lekker Fred’, het hilarische kookboek van Fred Tratlehner kopen? En als je het boek koopt (of al hebt gekocht) laat me dan weten wat je ervan vindt. Vind ik leuk! 

Ben je net als ik dol op mooie kookboeken? Lees dan ook eens mijn kijk op Suqar, Time of Vegan 100

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord