Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Bistro Manon foto

Bistro Manon | Manon Proper

Misschien volg je Manon Proper al op Instagram en wist je al dat ze bezig was met een kookboek: Bistro Manon. Misschien heb je nog nooit van Manon gehoord. Kan allebei en maakt niet uit als je van kookboeken houdt die vooral geschikt zijn voor lekker eten op drukke dagen. Manon heeft vijf kinderen dus die dagen zijn haar meer dan bekend. Ik mocht het boek reviewen. Lees je mee? 

Manon Proper runt elke dag een soort mini-bistro voor zeer kritische gasten: haar twee- én drieling eten van jongs af aan al smaakvol meer en zijn ware lekkerbekjes. Dit kookboek is geen speciaal kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar heeft als doel het delen van recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn, en bovendien flexibiliteit in de keuken bieden.  Bistro Manon biedt hoofd- en bijgerechten: je kiest het hoofdgerecht dat je die avond wilt eten en vervolgens kun je eindeloos variëren met passende bijgerechten. Met deze flexibele opzet kun je met betrekkelijk weinig moeite toch iedere dag iets anders op tafel zetten. Combineer Marrocaanse gehaktballetjes met saffraanrijst of kies voor couscous. Serveer daarbij gegrilde courgettes of een komkommersalade. Maak een Indiase curry  met gekookte rijst. Ook lekker met naambrood of raita. Naast de (internationale) receptuur geeft Manon tips over de voorraadkast, slimme kooktechnieken en diverse basisrecepten.
(Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Bistro Manon:

Bistro Manon omslagHet boek telt een dikke 222 pagina’s, gevuld met recepten voor het hele gezin. Na een voorwoord van Manon, volgt uitleg over de opzet van het boek, krijg je kooktips en tips Manon handige spullen en musthaves voor de voorraadkast. Daarna volgen de hoofdstukken Hoofdgerechten, Bijgerechten en Basisrecepten. Achterin het boek vind je nog een receptenoverzicht, een handig register en een dankwoord.

Over Manon Proper:

Manon Proper werd in twee jaar tijd moeder van vijf kinderen. En niet zomaar vijf kinderen, nee een tweeling en een drieling. Er was echter een ding waar ze absoluut niet op wilde inleveren: goed, gevarieerd en lekker eten! Manons is haar favoriete recepten gaan aanpassen en begon nieuwe recepten te ontwikkelen, waarbij echte smaak, voldoende variatie en gemak de belangrijkste elementen zijn. Zo eet haar gezin iedere dag lekker en leren haar kinderen kennismaken met veel verschillende smaken. Volg haar dagelijkse leven op Instagram.

Het valt veel volgers op Instagram om dat Manons kinderen bijna alles eten. Van Thaise en Indiase curry’s tot venkelsalade met shakshuka. Ze krijgt steeds meer vragen over wat ze allemaal kookt voor haar gezin. “Ik zie vaak dat ouders gezond voor hun kinderen willen koken, maar dan iets heel makkelijks, kinderlijks op tafel zetten. Dat hoeft niet”. – RTL Nieuws. 

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Bistro Manon weer een shortlist met lekkere recepten. Dit is mijn top 10:

1. Pasta  met basilicumpesto en zongedroogde tomaatjes.
2. Vietnamese gehaktballetjes
3. Geroerbakte Chinese rundvleesreepjes
4. Marokkaanse gehaktballetjes
5. Lasagne met spinazie en camembert
6. Couscous met courgette en geroosterde amandelen
7. Vietnamese rijstnoedelsalade
8. Atjar
9. Naanbrood
10. Labneh met verse kruiden en granaatappelpitjes

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kookboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord