Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Banketbakker foto

Banketbakker | Claire Saffitz

Als ik moet kiezen tussen koken en bakken dan wint bakken toch, al is het met een klein verschil. Ik vind bakken gewoon zo’n heerlijk rustgevende bezigheid. Als het bakseltje dan ook nog eens goed lukt, heerlijk smaakt en mensen om je heen blij maakt… Anyway, je snapt wel dat ik blij ben met het boek Banketbakker dat laatst op de deurmat viel met een luide plof. Ik mocht het boek reviewen van de uitgever (dank!). Lees je mee? 

Dit boek is een pleidooi voor bakken – van grotendeels zoet gebak en een beetje hartig – maar in ruimere zin plein het voor een feestelijke benadering van eten. De recepten van Claire Saffitz variëren van eenvoudige maar verfijnde lekkernijen tot en met ‘weekenprojecten’. De stapsgewijze receptuur en gedetailleerde tips zorgen ervoor dat je voortaan vol zelfvertrouwen bakt. Ga aan de slag met cakes, gevulde taarten, koekjes, laagjestaarten, zoete desserts en hartig ontbijt. Banketbakker is het perfecte bakboek voor iedereen. 
(Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Banketbakker:

Banketbakker omslagHet boek telt maar liefst 368 pagina’s gevuld met heerlijke bakrecepten en voorzien van prachtige foto’s. Na een overzichtelijke inhoudsopgave, een receptenmatrix en een inleiding, volgen een aantal pagina’s over onder andere technieken, keukenuitrusting en de inhoud van de voorraadkast. Daarna vind je de recepten, onderverdeeld in de hoofdstukken Cakes en eendaagse taarten op basis van cake, Gevulde taarten, Koekjes en recepten, Laagjestaarten en luxe taarten, Ontbijt en brunch, Brood en hartig gebak en Basisrecepten. Achterin vind je nog een dankwoord en een handig register.

Over Claire Saffitz

De Amerikaanse Claire Saffitz is banketbakker en bekend van YouTube-kanaal Bon Appétit en receptenontwikkelaar van het gelijknamige tijdschrift. Daarnaast heeft zij een eigen YouTube-kanaal Dessert Person met 760.000 abonnees. “Er bestaan geen ‘ik-ben-gewoon-een-kok-koks’, alleen maar bakkers die nog niet bekeerd zijn. Ik ben een banketbakker, en we zijn allemaal banketbakkers.”

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Banketbakker weer een shortlist met lekkere recepten. Dit is mijn top 10:

1. Mascarponetaart met pruimen in rode wijn
2. Melasse-kruidkoekjes
3. Plukbroodjes met zure room en bieslook
4. Platbrood
5. Dubbel-appelkruimeltaart
6. Rijstaart met mango-karamelsaus
7. Blauwe bessen-boekweitpannenkoek uit de oven
8. Bostock met aardbeien en amandelen
9. Specul00s-babka
10. Gegolfde chocoladecake zonder bloem

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe bakboek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer kookboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord