Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

10x de populairste recepten van 2020 foto

8 handige tips voor in de keuken

De keuken is een plek waar we veel tijd doorbrengen, of het nu is om te koken, te bakken of gewoon een snelle maaltijd te bereiden. Of je nu een ervaren kok bent of net begint met koken en of je het nu leuk vindt op niet ­čśő. In dit blog deel ik 8 handige tips voor in de keuken om je te helpen effici├źnter en effectiever te zijn.

8 handige tips voor in de keuken

1. Organiseer je keuken.
Een georganiseerde keuken maakt het makkelijker om te koken. Zorg dat je alle ingredi├źnten en keukengerei op een logische plek hebt staan en zet ze daar dus ook terug na gebruik. Dit maakt het makkelijker om ze te vinden en te gebruiken tijdens het koken.

2. Houd messen scherp.
Botte messen maken het koken moeilijker dus houd je messen scherp zodat je effici├źnter kunt snijden. Investeer in een goede messenset en slijper. Ik kocht laatst een mooie messenset van Sabatier. Blij mee!

3. Gebruik een digitale keukenweegschaal.
Vooral als je gaat bakken is een keukenweegschaal onmisbaar. Gebruik een digitale keukenweegschaal om ingredi├źnten nauwkeurig af te wegen.

4. Gebruik kooktijden en temperaturen als richtlijn.
Kooktijden en temperaturen zijn belangrijk, maar gebruik ze als richtlijn. Houd rekening met de grootte van het ingredi├źnt en de kracht van de hittebron. Experimenteer met verschillende kooktijden en temperaturen om te zien wat het beste werkt voor jouw gerechten.

5. Maak gebruik van restjes.
Gooi niet zomaar restjes weg, je kunt ze gebruiken om nieuwe gerechten te maken. Gebruik restjes als ingredi├źnt voor soepen, salades, ovenschotels of frittata bijvoorbeeld. Dit bespaart geld en zorgt voor minder verspilling.

6. Gebruik verse ingredi├źnten.
Verse ingredi├źnten zorgen voor de beste smaak en voedingswaarde. Dus weg met pakjes en zakjes en aan de slag met verse groenten, kruiden enzovoort.

7. Maak schoon terwijl je kookt.
Houd je keuken schoon terwijl je kookt om de chaos te beperken en hygi├źnisch te werken. Maak gebruik van momenten waarop je gerechten aan het sudderen zijn of in de oven staan om tussendoor op te ruimen en af te wassen.

8. Plan je maaltijden vooruit.
Maaltijdplanning is een handige manier om tijd te besparen en ervoor te zorgen dat je gezonde maaltijden eet. Maak een lijst van gerechten die je gedurende de week wilt maken en doe (of bestel) boodschappen voor de benodigde ingredi├źnten. Dit bespaart tijd en geld en zorgt ervoor dat je gezonde en voedzame maaltijden eet.

En, zit er een tip tussen die je direct gaat toepassen? Als je specifieke vragen hebt, stel ze gerust! Ik ga weer lekker de keuken in vandaag. Jij? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie