Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Zoete aardappel salade met gerookte kip
zoete aardappel salade

Zoete aardappel salade met gerookte kip

Houd je van zoete aardappel? En houd je van maaltijdsalades? Dan kan ik je deze zoete aardappel salade van harte aanbevelen. Ik ga ‘m sowieso vaker maken. Perfect ook weer voor ‘eten in etappes’ of als lekkere lunch. Je kunt ‘m ook eenvoudig grotendeels van tevoren voorbereiden. 

De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een inulinehoudende knol, een verdikking van de wortels. Het staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maïs en cassave. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze zoete aardappel salade:

0,5 kilo zoete aardappel, geschild
1 granny smit, geschild
300 gram gerookte kip
2 bosuitjes
2 tomaten
50 gram rucola
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels mierikswortel
1 theelepel dille (gedroogd)
peper
zout

Bereiding van deze zoete aardappel salade:

1. Snijd de zoete aardappel in blokjes en kook in 3-4 minuten beetgaar en laat afkoelen.

2. Snijd ondertussen de appel in blokjes en doe in een grote schaal.

3. Snijd de gerookte kip in blokjes en doe bij de appel.

4. Ontvel de tomaten door ze in te kruisen in onder te dompelen in kokend water.

5. Verwijder dan het vruchtvlees en snijd de rest van de tomaat in blokjes en doe ook in de schaal.

6. Meng in een kommetje de mayonaise, mierikswortel en dille door elkaar tot een dressing.

7. Snijd de bosuitjes in ringetjes en doe 2/3 in de schaal.

8. Doe de blokjes zoete aardappel ook in de schaal en voeg de rucola toe.

9. Meng het geheel met 1 eetlepel dressing en breng verder op smaak met peper en zout.

10. Verdeel de salade over vier bordjes en bestrooi met de achtergehouden bosuitjes.

11. Zet de rest van de dressing op tafel. Zo kan ieder naar wens nog dressing toevoegen.

Heb jij favoriete recepten voor maaltijdsalade? Of voor zoete aardappel? Ik hoor het graag!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie