Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Vegetarische curry met paneer en courgette
vegetarische curry met paneer en courgette recept

Vegetarische curry met paneer en courgette

Hoewel de broers, en dan vooral kleine broer, over het algemeen niet zo gecharmeerd zijn van ‘pittig’ gaat curry er over het algemeen wel goed in. Dit keer maakte ik een vegetarische curry met de paneer die ik van Apetina kreeg. De eerste keer trouwens dat ik paneer bereidde en at. Lekker spul wel! 

Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Het woord ‘paneer’ is afgeleid van het  woord ‘panir’, wat kaas betekent. Maar verwar het niet met paneermeel, dat is dus iets heel anders! Paneer is hoog in eiwit en laag in zout, wat voor een kaas uniek is. Daarom is paneer een ideale vleesvervanger voor bijvoorbeeld vegetarische curry’s. Als je ooit genoten hebt van Indiase gerechten, is de kans groot dat je bekend bent met paneer. Bekende gerechten zijn bijvoorbeeld Palak Paneer, Saag Paneer en Paneer Tikka Masala. Paneer is heel populair in Zuid-Aziatische landen zoals India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Afghanistan en Sri Lanka.  Paneer is door haar subtiele en milde smaak heel veelzijdig en te gebruiken in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten lijkt het qua structuur op cottage cheese en in warme gerechten, bijvoorbeeld een curry, lijkt het qua structuur op kip. Het is dan ook goed om te weten dat de kaas niet smelt. Paneer neemt alle heerlijke smaken en kruiden van curry’s en sauzen op waardoor het zich aanpast in de smaak van het gerecht. Het is enerzijds lekker om puur te eten en anderzijds heerlijk in een vegetarische curry. (Bron: Apetina

Ingrediënten van deze curry:

225 gram Apetina paneer
2 courgettes, in kwart plakjes
1 ui, grof gesnipperd
1 zak kikkerwetten (Hak)
75 gram gele currypasta
200 ml kokosmelk
klontje roomboter
olijfolie
peper en zout

Zo maak je deze vegetarische curry met paneer en courgette:

1. Snijd de paneer in blokjes, bestrooi met wat zout, verhit de roomboter in een pan en bak de blokjes om en om goudbruin.

2. Haal de blokjes paneer uit de pan, leg op een bordje en verhit een scheutje olijfolie in dezelfde pan.

3. Fruit hierin de ui, voeg dan de courgette toe en bak een paar minuten mee.

4. Voeg de kokosmelk toe en de helft van de curry pasta en laat even pruttelen.

5. Roer de kikkererwten door het mengsel en proef of de curry heet genoeg is naar jouw smaak. Zo niet, voeg dan nog wat curry pasta toe.

6. Voeg de gebakken blokjes paneer toe aan de curry en warm nog even mee.

7. Breng de vegetarische curry op smaak met zout.

Wij aten er basmatirijst bij; als je dat ook doet kun je het beste het water voor de rijst opzetten zodra je begint met snijden van de ingrediënten. Tegen de tijd dat de vegetarische curry met paneer klaar is, is de rijst ook klaar om te eten. Enjoy! 

Hier vind je trouwens nog meer vegetarische recepten >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

3 Comments

  • F.blokland@gmail.com'

    Florina

    8 juli 2019 at 22:35

    O die was lekker! Een curry is sowieso altijd goed toch? Vorige week voor het eerst met kabeljauwfilet gemaakt, ook zo lekker!
    En wat paneer betreft: ik maak de laatste weken minstens 1x per week deze salade met paneer:
    https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/wortel/geroosterde-wortel-gekruide-pastinaak-paneer Uit een kookboek dat nog meer van die heerlijke saladerecepten bevat. Goed geschreven met enerzijds goede beschrijvingen (wat lang hier en daar) maar anderzijds ook ruimte laat voor eigen inbreng door produkten niet echt met naam en toenaam te noemen)
    De genoemde salade was zeker met die warmte toen erg lekker: het hartige, het gekruide deed goed. Juist dan vind ik goed eten extra belangrijk – net als jij 🙂
    Dank weer voor je fijne recept. Voedzaam omdat jij met verstand van zaken recepten samenstelt of attendeert.

    Beantwoorden
      • F.blokland@gemail.com'

        Florina

        9 juli 2019 at 22:08

        Geen dank hoor! Kan ik jou ook eens op een idee brengen. Wat heerlijk dat je dan bij een niet werkt. Mennn, ik zou iedere dag thuiskomen met boeken denk ik hahaha! Ik kijk uit naar je receptie en vast een recept eruit. Succes!

        Beantwoorden

Geef een reactie