Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

glutenvrije ontbijtcake

Glutenvrije ontbijtcake met muesli en dadels

Ontbijten met cake, wie wil dat nu niet? In dit geval ook nog eens een glutenvrije ontbijtcake dus ook met een glutenallergie of -intollerantie is het feest! Ik maakte deze ontbijtcake in een vierkante vorm, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om muffinvormpjes te gebruiken. Handig om mee te nemen ook. En ook al noem ik het een ontbijtcake, het kan ook heel goed als tussendoortje of bij de lunch natuurlijk. 

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals het koolhydraat zetmeel, wordt aangetroffen in het endosperm van sommige granen (tarwesoorten als gewone tarwe, durum en spelt, evenals rogge en gerst) en de producten die ervan worden gemaakt. Het eiwit van gewone tarwe bestaat voor ongeveer 58-65% uit gluten, bij durum ligt dat tussen de 56 en 64%. (Bron: Wikipedia)

urtekram ontbijtcakeIngrediënten van deze glutenvrije ontbijtcake:

200 gram havermeel (Urtekram)
150 gram suiker
200 gram (room)boter (op kamertemperatuur)
4 eieren
1 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
theelepel kaneel
25 gram dadels, in kleine stukjes (Urtrekram)
4 eetlepels muesli (Urtekram)

Bereiding van deze glutenvrije ontbijtcake:

1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.

2. Meng de boter en suiker tot een schuimig geheel. Dat kan met de handmixer of, zoals ik gebruikte, de KitchenAid.

3. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop nog even goed luchtig.

4. Meng in een kom het meel met het zout, bakpoeder en de vanillesuiker en kaneel.

5. Voeg in delen het meelmengsel met een spatel toe aan het ei-mengsel en roer rustig door tot een geheel.

6. Voeg nu de stukjes dadel en 3 eetlepels muesli toe en meng door het beslag.

7. Giet het beslag in de bakvorm en strooi het laatste beetje muesli over de bovenkant.

8. Zet de glutenvrije ontbijtcake zo’n 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij gaar en goudbruin is.

9. Laten afkoelen op een rooster en aanvallen maar!

Houd je, net als ik van lekkere ontbijtjes? Check dan ook een mijn favoriete breakfast bowls of het rececpt voor breakfast cookies

 

(Dit artikel bevat links naar gesponsorde producten)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 Comments

Geef een reactie