Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

cantuccini

Homemade cantuccini: een lekker Italiaans koekje

Ken jij cantuccini; die hard gebakken koekjes met amandelen? Je komt ze regelmatig tegen bij de Italiaan als je koffie besteld. Vaak met een likeurtje als Amaretto ernaast om het koekje in te dopen. Ik besloot ze weer eens zelf te maken afgelopen weekend omdat het te lang geleden was. Ga jij ze ook zelf bakken? 

Cantuccini (of cantucci, biscotti di Prato) zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in de regio Toscane. De koekjes worden net als beschuit tweemaal gebakken. De koekjes bevatten naast amandelen ook meel, suiker, amaretto en enkele specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Cantuccini worden in Italië geregeld als dessert tezamen met vin santo geserveerd. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze cantuccini:

2 eieren
200 gram bloem (+ extra voor bestuiven)
1 mespunt zout
100 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
1 biologische citroen (schoongeboend)
100 gram amandelen
2 eetlepels melk

Bereiding van deze cantuccini:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Splits 1 ei boven een kom en houd de eidooier apart in een bakje of glas.

3. Breek het andere ei boven de kom en klop dit samen los.

4. Zeef de bloem erboven.

5. Voeg zout, suiker, bakpoeder en amandelen toe.

6. Rasp de citroenschil erboven.

7. Kneed nu met de hand tot een soepel deeg.

8. Bestuif het werkblad licht met bloem en vorm van het deeg 2 staven van zo’n vier centimeter breed.

9. Leg de staven op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte (ze worden breder tijdens het bakken).

10. Klop de eidooier los met de melk en bestrijk het deeg ermee.

11. Bak in de oven in zo’n 20 min. goudgeel.

12. Neem uit de oven en snijd de nog warme koek in schuine plakjes van 1 ½ cm dik.

13. Leg de koekjes op hun kant terug op de bakplaat en bak ze nog zo’n 8 min tot ze goudbruin en wat donkerder langs de randen zijn.

14. Laat goed afkoelen zodat ze kunnen uitharden.

Heb je gezien dat er geen vet aan deze koekjes te pas komt? Logisch ook anders zouden de cantuccini nooit zo mooi droog bakken. 

Geef een reactie