Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Bonenschotel met gegratineerde tortillachips
Bonenschotel met gegratineerde tortillachips

Bonenschotel met gegratineerde tortillachips

Deze bonenschotel komt hier met regelmaat op tafel. De laatste keer plaatste ik foto’s van het kookproces en kreeg ik het verzoek om het recept toch vooral te delen. Suf eigenlijk dat ik dat niet eerder heb gedaan. Maar vanaf nu kun je dus zelf aan de slag met dit succesnummer dat hier altijd gewaardeerd wordt. 

Deze bonenschotel is ook ideaal als je voor veel mensen moet koken. Gewoon de hoeveelheden verdubbelen, wat extra salades en tortillachips met dip erbij op tafel en je hebt tevreden eters aan tafel. En variëren kan ook heel goed door andere bonen te kiezen of paprika toe te voegen bijvoorbeeld.

Ingrediënten voor deze bonenschotel:

Bonenschotel met gegratineerde tortillachips350 gram rundergehakt of vega kruimgehakt
blikje zwarte bonen, uitgelekt
blikje mais, uitgelekt
kidneybonen, Hak bonen in zak
1 zak tortillachips (neutraal, Santa Maria)
3 tomaten, in blokjes
1 rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
salsa (pot Santa Maria)
geraspte kaas
olijfolie
peper
zout
paprikapoeder
nootmuskaat
ijsbergsla, in dunne reepjes

Bereiding van deze bonenschotel:

1. Fruit de gesnipperde rode ui kort in wat olijfolie.

2. Voeg het gehakt toe en bak het rul en kruid met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder.

3. Voeg de knoflook toe en bak even kort mee.

4. Voeg dan de blokjes tomaat, de maïs, zwarte bonen en kidney bonen toe met twee eetlepels salsa. Meng dit door en laat op een laag vuur even doorwarmen.

5. Verwarm de grill voor op 200 graden.

6. Proef even of je bonenmengsel goed op smaak is en voeg zo nodig nog wat peper, zout of salsa toe. Wat ketchup in plaats van salsa is ook erg lekker.

7. Doe het bonenmengsel in een ovenschaal.

8. Neem drie handjes tortillachips en verkruimel deze grof boven de bonenschotel.

9. Bestrooi met de geraspte kaas en schuif de schaal in de oven.

10. Zodra de kaas gesmolten en goudkleurig is is het tijd om de schaal uit de oven te halen.

11. Leg nu wat ijsbergsla op je bord en schep er een lekkere portie van de bonenschotel boven op.

12. De salsa en tortillachips die zijn overgebleven kun je op tafel zetten. Eet smakelijk!

Deze bonenschotel met gegratineerde tortillachips is eenvoudig om te maken en lekker voedzaam. Hier thuis vinden we het allemaal een feestje. Hopelijk bij jou thuis ook. 

BewarenBewaren

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie