Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Antipasti: bruschetta met salsa alla cipolla
salsa alla cipolla foto

Antipasti: bruschetta met salsa alla cipolla

In het najaar deed ik samen met collega’s een workshop Italiaans koken bij Keizer Culinair. Ik hield me samen met collega Stefan bezig met dit heerlijke hapje: bruschetta met salsa alla cipolla. En hoewel het vrij eenvoudig is qua ingrediënten, is de smaak echt super! Zo lekker dat ik het thuis heb nagemaakt op tweede kerstdag, toen we met allerlei hapjes op de bank ploften. 

Uiteraard kun je deze bruschetta solo eten, maar ik zou ze onderdeel maken van een uitgebreide borrelplank. Lekker wat verse kaasjes erbij, druiven, droge worst en nog wat smeerseltjes en zo. Smullen! Voor meer inspiratie kun je trouwens terecht in het boek van Sabrina Fauda Role: Van de plank. Ook leuk om cadeau te geven!

Ingrediënten:

2 grote rode uien
75 ml balsamico azijn
50 ml extra virgin olijfolie
1 verse rode biet (125 gram)
2 takjes rozemarijn of tijm
1 stokbrood (of ander brood), in sneetjes
optie: zachte geitenkaas

Zo maak je de salsa alla cipolla:

1. Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Ontvel de ui en snijd in flinterdunne plakjes.

2. Verhit 2/3 van de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de rode ui op middelhoge stand tot ze zacht zijn.

3. Schil ondertussen de rode biet en rasp deze grof en hak de blaadjes van de tijm/rozemarijn fijn.

4. Meng de tijm/rozemarijn met de resterende olijfolie en besmeer hiermee de sneetjes brood.

5. Ze de bakplaat met bruschetta in de oven rooster in 10 minuten krokant.

6. Voeg wanneer de rode ui zacht is, de balsamico toe en laat dit indikken tot het begin te karameliseren.

7. Meng dan de geraspte rode biet erdoorheen en breng op smaak met wat peper en zout.

8. Haal de bruschetta uit de oven en leg ze op een mooi bord of mooie schaal.

Nu heb je twee opties. Of je schept de salsa alla cipolla in een kommetje, zet dit naast de bruschetta en laat iedereen zichzelf bedienen. Of je maakt het nog iets feestelijker en belegt iedere bruschetta met wat zachte geitenkaas en een beetje salsa alla cipolla. Allebei lekker! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie